Kezdőlap Sajtó

Végre elkezdődhet a csatornaépítés a veresegyházi agglomerációban

(NFÜ honlapon 2010. december 15-én megjelent cikk.)

A Környezet és Energia Operatív Program több mint 3,2 milliárd forintos támogatásának köszönhetően kezdetét veheti a veresegyházi agglomeráció területén a szennyvíztisztító telep bővítése és korszerűsítése, egyúttal a csatornaépítés is. A beruházás összköltsége közel 4 milliárd forint. A projekt nyitórendezvényére ma délelőtt került sor a Pest megyei Erdőkertesen.

A veresegyházi agglomeráció (Veresegyház, Erdőkertes, Szada) családi házas területeinek csatornázatlan részein a keletkező szennyvizet jelenleg házi gyűjtőben helyezik el, melyek vízzárósága nem megfelelő. A gyűjtőkből a szennyvíz egy részét illegálisan, környezetet szennyező módon helyezik el, károsítva ezzel a felszín alatti vizeket is.

A mechanikai előtisztítás berendezései alulméretezettek, emiatt a biológiai tisztító berendezésekben lerakódó ásványi anyagok rendszeresen súlyos üzemzavart eredményeznek. A telep biológiai túlterhelése miatt a kétlépcsős biológiai tisztítótelep a foszfor, nitrogén és ammónia eltávolítását nem tudja biztosítani.

A megoldást jelentő uniós projekt célja Veresegyház, Erdőkertes és Szada meglévő csatornahálózatának bővítése, Erdőkertes csatornahálózatának rekonstrukciója, valamint a szennyvíztisztító telep kapacitásbővítése és technológiafejlesztése. A fejlesztés megvalósításával biztosítható lesz a megfelelő szennyvízelvezetés és tisztítás, összhangban a nemzeti és EU-s jogszabályi kötelezettségekkel. A projekt keretében a települések eddig csatornázatlan területein kiépülnek a gyűjtőrendszerek, nyomóvezetékek és a hozzájuk tartozó átemelők. A meglévő szennyvíztisztító telep a technológiai fejlesztéssel alkalmassá válik a nagyobb hatásfokú, tápanyag-eltávolítást is megvalósító biológiai tisztításra. A beruházás hozzájárul a szennyvíztisztítási tevékenységek környezetterhelő hatásainak minimalizálásához és a környezetszennyezés megelőzéséhez, ezáltal biztosítja a környezet védelmét.

Forrás: NFÜ

 

Módosítás: (2011. március 30. szerda, 16:07)

 

Veresegyház Város hivatalos honlapja: www.veresegyhaz.hu

Szada Község hivatalos honlapja: www.szada.hu

Erdőkertes Község hivatalos honlapja: www.erdokertes.hu


„Hidasnémeti, Tornyosnémeti és Hernádszurdok községek szennyvízelvezetésének és szennyvíztisztító-telepének kiépítése”